sve kategorije

Vijesti iz kluba

Početna> Vijesti iz kluba

Zašto je kineska 5G tehnologija vodeća u svijetu?

Vrijeme: 2022-07-17 Učitavanja: 50

Ključni razlog zašto je kineska 5G tehnologija vodeća u svijetu je taj što je 5G mobilni komunikacijski sustav koji se uglavnom temelji na TDD-u. TDD zapravo nije dominantan u eri 3 i 4G, ali ova se situacija potpuno promijenila u eri 5G, a glavni frekvencijski pojasevi 5G su TDD. Glavni razlog zašto će se 5G fokusirati na TDD frekvencijski pojas je taj što visoke performanse 5G zahtijevaju previše resursa bežičnog spektra. 5G ima veće zahtjeve za performanse sustava i veće brzine preuzimanja koje mogu zadovoljiti korisnike.

Ali da bi se postigla takva izvedba sustava, najkritičnija točka je da 5G koristi bežični spektar veće propusnosti. Za Sub-6G, može podržati jednu noseću frekvenciju od 100 Mhz, a može podržati najviše 400 Mhz u frekvencijskom pojasu milimetarskih valova. Resursi bežičnog spektra ograničeni su i neobnovljivi resursi, a osim Kine, potrebno ih je prodati na aukciji, a cijena je vrlo visoka.

FDD zahtijeva uparene radijske frekvencije, što je teško pronaći i operaterima je preskupo za postavljanje. Štoviše, što se tiče bežičnih komponenti, vrlo je teško dizajnirati duplekser za postizanje velike propusnosti i male zaštitne trake. Osim toga, kako bi se postigle performanse velike brzine, jedna od najkritičnijih tehnologija uvedenih u 5G je Massive MIMO, koja je očito više prijateljska prema TDD-u. Ali da bi se postigla takva izvedba sustava, najkritičnija točka je da 5G koristi bežični spektar veće propusnosti. Za Sub-6G, može podržati jednu noseću frekvenciju od 100 Mhz, a može podržati najviše 400 Mhz u frekvencijskom pojasu milimetarskih valova. Resursi bežičnog spektra ograničeni su i neobnovljivi resursi, a osim Kine, potrebno ih je prodati na aukciji, a cijena je vrlo visoka. FDD zahtijeva uparene radio frekvencije, što je teško pronaći i preskupo

kako bi ih operateri mogli implementirati. Štoviše, što se tiče bežičnih komponenti, vrlo je teško dizajnirati duplekser da postigne veliku propusnost i malu zaštitnu traku. Osim toga, kako bi se postigle performanse velike brzine, jedna od najkritičnijih tehnologija uvedenih u 5G je Massive MIMO, koja je očito više prijateljska prema TDD-u.


Prethodna: Što su pasivni uređaji?

Sljedeća: Kineska 5G tehnologija vodi u svijetu za 10-11 mjeseci